Preventie van ziekten

Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

 

Is het puur pech, of is er zeker wat aan te doen om te voorkomen dat je (chronisch) ziek wordt?

 

Als je ziek wordt ga je naar de dokter, hij zal je medicijen geven en je wordt weer beter. Zo is het al jaren geweest. 

Hoe komt het dan dat er steeds meer mensen zijn die klachten hebben of een ziekte krijgen die niet met een medicijn te genezen zijn, maar alleen verlichting geven van de pijn?

 

Dan zullen we even naar de historie moeten kijken, hoe de reguliere geneeskunde is begonnen. Dat is de ‘kiemtheorie’, waarbij een enkelvoudige oorzaak leidt tot een ziekte.

Acute ziektes

Dit zijn de infectieziektes zoals o.a. griep, en in het verleden: bof, tetanus, rode hond, difterie, pokken, polio. Door hygiëne, vaccinaties en de ontwikkeling van de antibiotica in de vorige eeuw, zijn de infectieziektes enigszins onder controle gekomen. Nieuwe infectieziektes doen zich nog voor: denk aan HIV. Soms komen oude infectieziektes terug: Ebola, Zikavirus, tuberculose), Ziekteverwekkers kunnen zich aanpassen aan de omstandigheden en zo steeds weer de kop op steken. Door de ‘kiem’ (de oorzaak)  te behandelen, krijg je genezing 

De oorzaak van een acute ziekte is een microbe met als gevolg: infectieziekte zoals bijv. griep, geelzucht, roodvonk

Chronische ziektes

Hoe anders is het met chronische ziektes: daar liggen dikwijls verschillende oorzaken ten grondslag. Door een hoge bloeddruk te behandelen, voorkom je hart- en vaatziekten dat geldt ook voor het behandelen van een hoog cholesterol, waardoor je ook hart-en vaatziekten voorkomt. Mensen worden bijvoorbeeld begeleidt met adviezen en medicijnen om verdere hart- en vaatziekten te  voorkomen. Deze medicijnen genezen niet, zoals bijv. een antibioticakuur voor een bacteriële infectie 

De oorzaak van chronische westerse beschavingsziekten zijn risicofactoren met als gevolg:

niet besmettelijke aandoeningen

 

Het is dus belangrijk om te kijken naar de risicofactoren die de chronische niet besmettelijke aandoeningen veroorzaken. Aandoeningen zoals: hart-en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, diabetes, kanker, auto-immuunziekten, neurodegeneratieve aandoening (Alzheimer, Parkinson), fibromyalige, chronische vermoeidheid.

De snelheid waarmee bovenstaande chronische aandoeningen zijn ontstaan in de laatste twee generaties, zijn niet te verklaren vanuit de erfelijkheidsleer. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat voeding, leefwijze en omgevingsfactoren van invloed zijn. Daarvoor zullen we de signalen, klachten en symptomen bij de mens op tijd moeten interpreteren, voordat we een onomkeerbare chronische aandoening hebben. 

Voeding-Suppletie-Beweging-Ontspanning-Slaap

zijn de middelen om de risicofactoren om het krijgen van een chronische aandoening te verlagen

 

Laat je controleren bij mij om te weten welke systemen in jouw lichaam niet optimaal functioneren om dit dan bij te stellen met goed advies. Deze controle bestaat uit een uitgebreide vragenlijst, het testen op voedingsintoleranties voor tarwe, gluten, lactose, zuivel, soja, noten, eieren, koffie, cacao. En het testen op een overbelasting van parasieten, schimmels, zware metalen, straling. Dit testen wordt gedaan met Neuro Reactieve Technieken en kan uitgebreid worden met laboratoriumonderzoeken. 

Neem hier contact met mij op