PMS
Het PreMenstrueel Syndroom is een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreedt. Ongeveer 4% van de vrouwen tussen 15 en 45 jaar heeft last van ernstige PMS. Het syndroom hoeft niet altijd al te hebben bestaan, het is ook mogelijk dat het ontstaat na het dertigste levensjaar of na het krijgen van kinderen.
Welke klachten kun je hebben?
Lichamelijk gezien kun je de volgende klachten hebben:
- Duizeligheid
- Hartkloppingen
- Opvliegers
- Hoofdpijn
- Strakke huid
- Opgezwollen borsten
- Buikpijn
Psychische klachten kunnen zijn:
- Angstigheid
- Depressie
- Nervositeit
- Prikkelbaarheid
- Agressie
Wat is de oorzaak van PMS?
Ten grondslag ligt een te laag progesterongehalte.
Wat is progesteron? In de geslachtsrijpe periode van de vrouw volgt de productie van oestrogeen en progesteron in een cyclisch verloop, met als belangrijkste doel om in het midden van de cyclus een ovulatie of eisprong te bewerkstelligen. De productie van deze eierstokhormonen verandert ook regelmatig met het stadium van de cyclus. Deze menstruele cyclus is kenmerkend voor de geslachtsrijpe periode van de vrouw.
Na de eisprong, gaat de eierstok naast oestrogeen ook progesteron produceren. Dit staat onder invloed van de hypofyse (de pijnappelklier in de hersenen) die zijn opdracht aan de eierstok geeft via het Luteïniserend Hormoon (LH).
Progesteron heeft als taak om te zorgen dat er geen meer eitjes rijpen en het maakt dat het baarmoederslijmvlies goed groeit voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel.
Gebeurt dit niet, dan daalt de LH productie in de hypofyse, de progesteronspiegel daalt en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten: de menstruatie.
Is er wel een innesteling, dan blijft de productie van progesteron nog 10 dagen op peil. Letterijk betekent Progesteron ook ‘voor de zwangerschap’ .
Als het hormoon Progesteron te laag is, krijgt het hormoon Oestrogeen de overhand. En de symptomen hiervan zijn:
- Opgezet gevoel
- Opgezette borsten
- Gewichtstoename
- Koude handen en voeten
- Stemmingswisselingen
- Hoofdpijn
Wat kun je zelf doen?
- Verminderen van de oestrogeendominantie
- Stress reductie
- Voldoende bewegen
- Regelmaat in dag- en nachtritme
- Extra blootstelling aan fel zonlicht in de ochtenduren
- Aanpakken van psychosomatische klachten, bijv. negatieve ervaringen rondom vrouwelijkheid, vruchtbaarheid en menstruatie.
Extra ondersteuning kan nodig zijn in de vorm van kruiden of vitamines en mineralen. Hiervoor kun je contact met mij opnemen via het contactformulier: klik hier