PCOS

PCOS

 

 

Polycysteus-ovariumsyndroom

Dit syndroom komt maar liefst bij 6-10% van de vrouwen wereldwijd voor en dit percentage neemt toe. Het heeft allemaal te maken met de toename van insulineresistentie. Insulineresistentie wil zeggen dat je cellen ongevoeliger worden voor het hormoon insuline. Insuline is het hormoon dat je bloedsuiker verlaagd.  Zodra je lichaam niet meer goed reageert op insuline blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten en dat is ongezond.

Hoe merk je dat je PCOS hebt?

De diagnose wordt gesteld als je 2 van de 3 volgende symptomen hebt:

  1. Je wordt niet ongesteld of niet vaak genoeg bijv. om de 2-3 maanden.
  2. Teveel mannelijk hormoon, het testosteron kun je meten en aan de buitenkant kun je dat merken door teveel haarverlies of overbeharing, acné, een lagere stem, afname van de borsten, meer spieromvang. 
  3. Bij een echo van de eierstok (het ovarium) ziet men veel cystes (polycysteus) dat zijn 12-15 kleine blaasjes van minder dan 1 cm.

De vorming van eicellen wordt bemoeilijkt en geeft vaak aanleiding tot een onregelmatige menstruatiecyclus zonder eisprong (anovulatie).

Wat is hiervan de oorzaak?

  1. Een veel voorkomende oorzaak is insulineresistentie. Dit kan een oorzaak zijn maar ook een gevolg.
    – Het voedingspatroon van de Westerse vrouw staat vaak in het teken van snelle koolhydraten, waardoor de alvleesklier vaak overuren draait om de steeds weer stijgende bloedsuikerspiegels te normaliseren. Deze overreactie leidt vaaak tot insulineresistentie. De insuline receptoren op de cel, krijgen teveel insuline en worden hier ongevoeliger voor. Dit betkent dat ern een overschot aan insuline is in het bloed. Deze insuline gaat dan naar weefsels die insulinegevoelig zijn. een voorbeeld van cellen die gevoelig zijn voor insuline zijn de Thecacellen in de eierstok. Deze Thecacellen produceren testosteron , zijn LH afhankelijk (zie verderop) en insuline gevoelig.   
    Door deze verhoogde insuline in het bloed, gaat de hypofyse reageren door meer het Luteïniserend Hormoon af te geven. Deze zorgt dat eicellen kunnen rijpen. De cellen die in de eierstok gevoelig zijn voor insuline, groeien door en produceren meer testosteron. In verhouding is er dan weinig oestrogeen en springen de follikels niet. In eerste instantie krijg je dan eerst een kortere cyclus, dus verhoogd bloedverlies en uiteindelijk krijg je minder cyclussen, verminderd bloedverlies. 
  2.  Een tweede oorzaak van het uitblijven van ovulatie bij vrouwen kan oestrogeendominantie zijn, dat is een verstoorde oestrogeenafbraak in de lever. Xeno-oestrogenen, aanwezig in onder andere plastic drinkflessen, cosmetica, anticonceptiepil,  landbouwgiffen, zware metalen, met daarbij een verstoorde oestrogeenafbraak in de lever, geven een verstoring in de oestrogeenbalans. Deze oorzaak kunnen ook andere klachten geven zoals opgezwollen borsten, stemmingsschommelingen, slaapstoornissen en endometriose. 
  3. Dan zijn er ook vrouwen die geen insulineresistentie hebben en geen cystevorming, maar toch de typische PCOS -symptomen vertonen. – Het heeft te maken met chronische stress: Hoe meer het lichaam opgejaagd wordt, hoe meer energie het nodig heeft. Heeft het lichaam meer energie nodig, dan gaat het zelf glucose vrijstellen, want dat is de brandstof voor het lichaam. Dit creëert insulineresistentie maar daarnaast leidt het verhoogt afgeven van testosteron tot acné, haaruitval of sterke overbeharing op de ledematen. 

Wat kun je zelf doen?

Het allerbelangrijkste is om je insuline afgifte door de alvleesklier te verminderen. Dit doe je door de snelle koolhydraten (Fast Food) te vermijden. Je eet de langzame koolhydraten, veel groente, 2 stuks fruit, vis, gevogelte en voldoende water drinken. Verlaag verder de inname van koffie en alcohol.

De oorzaak zoeken van de chronische stress als deze aanwezig is. 

Nuchter bewegen! Dit geeft een snelle regulatie van de bloedsuikerspiegel. 

Orthomoleculaire geneeskunde zoekt eerst op wat de oorzaak kan zijn en kan er ondersteuning bieden in de vorm van voeding, beweging, suppletie, lifestyle.  De symptomen kunnen dan verlicht worden en mogelijk de oorzaak opgelost.

Neem hiervoor contact op met de praktijk via het contactformulier