Skip to content

The vegan switch

Afvallen door ontgiften

Wat zijn gifstoffen?

De laatste eeuw hebben wij mensen miljoenen stoffen gemaakt die in de natuur nooit zijn voorgekomen. Voorbeelden van gifstoffen waar we elke dag aan worden blootgesteld, zijn:

 • Ftalaten in plastic speelgoed en cosmetica
 • Zware metalen zoals kwik, lood, koper en aluminium in deodorant, kraanwater, aluminium keukengerei en bewerkte voeding
 • Bisfenol in levensmiddelenverpakkingen en cosmetica
 • PCB’s vanuit koelvloeistoffen en industrie

Al deze stoffen komen in het milieu en in onze voeding terecht. Daarnaast zitten de gifstoffen in ons lichaam opgeslagen in onze vetcellen en bloed. Daar zorgen ze voor hormonale verstoringen, gebrek aan energie, overgewicht en het vasthouden van vocht.

Waarom ontgiften belangrijk is

Gifstoffen hebben een verstorend effect op veel processen in ons lichaam. Dit kan leiden tot vage klachten als

 • Dikker worden terwijl je niet veel calorieën eet;
 • Moeilijk afvallen wanneer je op dieet gaat;
 • Je minder energiek voelen;
 • Een opgeblazen buik en constipatie

Veel mensen in onze moderne, westers samenleving hebben dit soort klachten. We worden dagelijks blootgesteld aan een enorme hoeveelheid onnatuurlijke gifstoffen en te weinig stimulerende natuurlijke prikkels en ondersteuners met alle gevolgen van dien. Je lichaam ontgiften heeft een positief effect op je gezondheid.

 • Je verliest ongewenst vet
 • Je hebt meer energie
 • Je voelt je fitter
 • Je krijgt een mooiere huid

Achtergrond van de Vegan Switch

Onze voorouders leefden in een omgeving waarin ze perioden geen dierlijik producten konden vangen of verzamelen. In zo’n periode switchten zijn naar volledige plantaardige voeding. Zij aten daar dagelijks kilo’s van om voldoende calorieën in te nemen en kregen daardoor ook heel veel vitaminen, mineralen en andere belangrijke stoffen binnen. Plantaardige voeding bevat naast nuttige stoffen ook een grote hoeveelheid lichaamsvreemde stoffen die het lichaam , mat name de lever, prikkelen om sneller te gaan ontgiften. Zo werden de gifstoffen die van nature voorkomen in bepaalde plantaardige voeding, snel uit het lichaam verwijderd. Anders zouden we ziek worden van fruit en groente.

Zodra je veel plantaardig eet, switch je de snelheid waarmee je jouw lichaam ontgift naar een hogere stand. Hierdoor worden alle gifstoffen die je inneemt of opgeslagen hebt, sneller verwijderd. Eet je relatief weinig plantaardige voeding, dan ontgif je heel langzaam. Bovendien krijg je tekorten aan mineralen en andere natuurlijke stoffen die nodig zijn voor het ontgiften van jouw lichaam.

The Vegan Switch – ten days Detox Diet is een lifestyle programma gebaseerd op de oeroude gunstige veranderingen die actief worden tijdens een periode van weinig tot zelfs geen dierlijke eiwitten en vetten. Dierlijke eiwitten en vetten zorgen voor een overactiviteit van mTOR, waardoor er problemen ontstaan die horen bij de westerse levensstijl: overgewicht, ontstekingen, huidproblemen, diabetes, een vertraagde ontgifting en vermoeidheidsklachten. Het tijdelijk vermijden van dierlijke voeding is zeer interessant voor de consument die wil afslanken en gezonder wil worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat enkele vegan dagen – waar je dus geen dierlijke eiwitten en vetten eet –  leiden tot een switch in de stofwisseling. Deze zogenoemde Vegan Switch zorgt voor een andere stofwisselingsstand. Dit proces verloopt via de metabole schakelaar mTOR. Deze schakelaar is verantwoordelijk voor opslag en opbouw van reserves  (vet en glycogeen) waaronder vet in de vetcel. Zodra het lichaam minder dierlijke eiwitten en vetten binnenkrijgt, wordt mTOR niet meer overactief geprikkeld en keert de balans terug in het lichaam. Deze verandering zorgt er ook voor dat vetcellen vet en gifstoffen loslaten.

Opbouw van het 10-daagse The Vegan Switch programma

Het reinigen van het lichaam moet stapsgewijs gebeuren om verteringsproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid te voorkomen. Daarom werken we met een protocol dat toewerkt naar een veganistich voedingsschema. Ook beweging, zweten, suppletie en een aantal aanvullende richtlijnen zijne en belangrijk onderdeel van het 10-daagse The Vegan Switch programma.

De Voeding

In de eerste 4 dagen wordt de voeding afgebouwd naar een 100% veganistisch voedingspatroon, zodat het lichaam rustig kan wennen aan de inname van meer plantaardige voeding. Dit gebeurt heel geleidelijk. Vanaf de 5e dag volgen er 4 vegan dagen. Plantaardige voeding prikkelt het lichaam maximaal. Tijdens deze vegan dagen vindt dan ook de vegan switch plaats. De hoeveelheid plantaardige voeding die in het protocol wordt voorgeschreven, kan ongemakkelijk veel zijn. Vooral wanneer er voorheen weinig plantaardig werd gegeten. Het is dan aan te raden om rustig te eten en de voeding goed te verspreiden over de dag.
Een periode van enkel plantaardig voedsel waarin de vegan switch gemaakt is, moet voor een optimale gezondheid afgewisseld worden met voeding van dierlijke herkomst. Anders ontstaan er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en loop je grote kans om spiermassa te verliezen. Daarom wordt in de laatste 2 dagen van de The Vegan Switch kuur de inname van dierlijke eiwitten weer opgebouwd.

Beweging en Sport

Elke dag bewegen is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Beweging en sport vormen een belangrijk onderdeel van de 10-daagse kuur. Het wordt aanbevolen om elke dag minimaal 60 minuten rustig te bewegen. Denk hierbij aan wandelen, recreatief fietsen of in een rustig tempo een paar baantjes zwemmen. Daarnaast wordt er op minimlaal 2 dagen in de week intensiever gesport. Sport zorgt er namelijk voor dat je meer gaat zweten en idt helpt om gifstoffen uit te scheiden. Vooral interval trainingen zorgen ervoor dat je goed gaat zweten.

Het belang van de suppletiestrip

De suppletiestrip en de Greens zijn onmisbaar tijdens The Vegan Switch kuur. Deze gebruik je elke dag. In de suppletiestrip zitten speciaal geselecteerde voedingssupplementen die bij het ontbijt, de lunch, het diner en voor het slapen gaan dienen te worden ingenomen. Deze voedingssupplementen ondersteunen allen op hun eigen manier het ontgiften van het lichaam en zorgen voor een hogere energieproductie. Het drinken van de Greens draagt ook bij aan het ontgiften en het maken van de vegan switch.

Aanvullende richtlijnen

Om het lichaam zo effectief mogelijk te ontgiften si het elangrijk om ook de volgende aanvullende richtlijnen op te volgen:

 • Eet alle voeding binnen 10 uur. Doordat je lichaam 14 uur geen calorien en voeding binnenkrijgt gaan je vetcellen gifstoffen en vet afgeven aan het bloed zodat ze uiteindelijk worden uitgescheiden.
 • Wissel af qua ontbijt en lunch. Neem dus niet elke dag een smoothy of fruit als lunch. Zorg voor variatie
 • Probeer veel te bewegen. Elke dag minimaal 60 minuten rustig bewegen (wandelen of fietsen) en minimaal 2 x er week voor 30 minuten een intensievere sport zodat je gaat zweten. Via zweet kun je de gifstoffen uitscheiden,
 • Ga tijdens de Vegan Switch kuur minimaal 1 x naar de sauna of neem een heel heet bad  zodat je flink gaat zweten.
 • Eet minimaal 50% van je voeding biologisch
 • Gebruik onbewerkte voeding en bij voorkeur voeding die niet in blik of plastic verpakt is. Glas of diepvries is geen probleem.
 • Drink voldoende water , ongeveer 2 liter per dag. Kies bij voorkeur zuiver water en geen kraanwater
 • Zorg voor voldoende Zo min mogelijk stress en slaap minimaal 7 uur per nacht.

Onderhouden van de switch

Na The Vegan Switch kuur is de kans groot dat er positieve veranderingen hebben plaatsgevonden in het lichaam. Gewichtsverlies, meer energie, een fitter gevoel, en betere darmwerking en een mooiere huid zijn veelgehoorde resultaten. Nu is het natuurlijk de kunst om deze resultaten vast te houden. Dit kan gelukkig heel gemakkelijk. De switch kun je namelijk onderhouden door 3 à 4 dagen per week vegan te eten. Deze dagen kun je vergelijken met de vegan dagen tijdens de kuur. Deze dagen wissel je af met dagen waarop je ook dierlijk producten eet. Je mag dan ook een lekker biefstukje met een glaasje rode wijn. Zo kun je in het weekend eigenlijk alles eten wat je wilt, zolang je doordeweeks je vegan dagen volgt. Verder blijf je elke dag een glaasje Greens drinken om de vegan switch te ondersteunen.

De Vegan Switch is onderverdeeld in 3 fases

Fase 1: Afbouw – 4 dagen
Fase 2: Vegan dagen – 4 dagen
Fase 3: Opbouw – 2 dagen

Meer weten?

Wil je meer weten over de Vegan Switch? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

Back To Top