Skip to content

De sport- en sapkuur

Een kuur van 9 dagen om op een verantwoorde en gezonde wijze een aantal kilo’s aan gewicht te verliezen en het lichaam te reinigen.

De sport- en sapkuur

Mijn ervaringen als fysiotherapeut, orthomoleculair therapeut / afslankconsultent en sapvastspecialist heb ik in deze Sport- en Sapkuur gebundeld om mensen een aanzet te geven hun gezonde gewicht terug te vinden en een goede leefstijl te kunnen starten. Uitgangspunt hierbij is dat er rekening wordt gehouden met de gezondheid van het lichaam.
In onze moderne tijd staan wij blootgesteld aan allerlei stoffen die eigenlijk niet in de natuur thuis horen. Deze ademen we in, ze komen binnen via onze huid of het zit op ons voedsel.

Alles wat het lichaam van nature niet kent, ervaart het als een toxine, een gifstof. Deze stoffen geven een belasting voor het lichaam, naast de normale lichamelijke processen moet het lichaam deze stoffen verwijderen, wat extra energie kost.

We zijn ons vaak niet bewust dat deze stoffen in ons lichaam komen, omdat we het niet merken. Hoe hoog deze belasting van gifstoffen is voor het lichaam is afhankelijk hoeveel we er van binnenkrijgen en meestal stapelen de stoffen zich op.

Een bijkomend nadeel is dat het lichaam vet op gaat slaan, om zijn afvalstoffen in het lichaam kwijt te kunnen. Deze vetopslag krijg je met calorierestrictie alleen niet weg, waardoor hinderlijke vetrolletjes niet weggaan.

Als je gelijktijdig je lichaam ontgift, gaan de afvalstoffen het lichaam uit en is er geen reden meer voor het brein om extra vet te creëren voor opslag. Je wordt weer slank en gezond.

Voorbeelden van gifstoffen zijn o.a. zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en arseen, maar ook pesticiden, insecticiden, plastics, kleur-, geur- en smaakstoffen, geneesmiddelen, vluchtige stoffen (ook narcose), luchtvervuiling, electro-smog, cosmetica en roken.

Hoe kan je lichaam deze stoffen elimineren?

Gifstoffen verstoren de lichamelijke processen en op lange termijn kan deze verstoring chronische ziektes uitlokken en/of effecten geven op het nageslacht. Door deze gifstoffen te verwijderen word je dus gezond en slank.
De organen die het lichaam kunnen ontgiften zijn: de lever, de nieren, de darmen, de longen, de huid en de cel

Waarmee kun je beginnen om te ontgiftigen?

Allereerst zorg je dat je lichaam zo min mogelijk aan gifstoffen wordt blootgesteld. Je gaat bepaalde stoffen vermijden. Dit kun je doen door het eten van pure voeding. Hoe minder voedsel bewerkt is, hoe meer het lichaam het als pure voeding ziet. Hij herkent de goede voedingsstoffen die erin zitten waar de organen goed op kunnen functioneren.

Is de voeding bespoten met pesticiden of insecticiden, dan komen ook deze stoffen in het lichaam en moeten er uit gehaald worden. Dit ontgiften kost ook energie. Ga je deze toxines vermijden, dan zul je ook merken dat je meer energie krijgt. Je bent niet zo snel moe.
Dit geldt ook voor kleur-, geur- en smaakstoffen die je binnenkrijgt, of plastics (waterflessen) maar ook je grijze amalgaamvullingen als je die nog hebt of luchtvervuiling. Wie weet werk je wel met vluchtige stoffen die belastend zijn.

Niet altijd kun je een situatie veranderen, wel kun je je lichaam weerbaarder maken. Dit kun je doen door het ontgiftingsproces en de uitscheiding te bevorderen bijvoorbeeld door het drinken van (bron)water, sauna, massage, bewegen, supplementen en een (milde) sport-en sapkuur.

Sporten in combinatie met een sapkuur

Doel is het reinigen van de cel, door het minder te voorzien van suiker.

 • Het lichaam om laten schakelen van suikerverbranding naar vetverbranding
 • Het ontgiften van het lichaam, zodat het lichaam de natuurlijke balans aan alle aanwezige stoffen in het lichaam kan herstellen. Denk hierbij aan het cholesterol of glucose niveau, te hoge urinezuurwaarden, of te hoge triglyceriden.
 • Door het sporten worden de spieren ingeschakeld om veel calorieën te verbranden, door de spiergroei gaat het rustmetabolisme omhoog en het helpt het lichaam ontgiften.

Verschillende soorten lichaamsbeweging

In relatie tot het afslankproces en overgewicht is het van belang te kijken naar de gevolgen van de verschillende soorten lichaamsbeweging. Dan kunnen we een onderverdeling maken in lage intensiteitstrainingen (wandelen, rustig fietsen etc ) en hogere intensiteitstrainingen (hardlopen, zware krachttraining)

De lage intensiteitstrainingen zijn prima om calorieën te verbranden echter zorgen nauwelijks voor een prikkeling van het hormonale systeem. om het hormonale systeem te activeren zijn trainingsprikkels nodig die een combinatie zijn van de juiste duurtraining en krachttraining.

De hormonen die daarbij het belangrijkste zijn, zijn:

 • Testosteron
 • Groeihormoon
 • Adrenaline
 • Endorfine

De mate waarin de training het systeem prikkelt om sterker te worden en de conditie te verbeteren is belangrijk in het afslankproces, omdat zij allerlei adaptatieprocessen op gang brengt, waaronder het verhogen van de stofwisseling, van de spiermassa, het reguleren van de neuro-endocriene as en het positief beïnvloeden van het vetmassa-setpoint op hersenniveau. Je brein wil je altijd terug brengen naar jouw vetsetpoint, dat ervaart je brein als veilig. Het is een bepaalde hoeveelheid vet opgeslagen in het geheugen. Dat wil je als het ware weer gaan resetten.

Ook het mobiliseren van vet op bepaalde plaatsen in bepaalde plaatsen van het lichaam en het verschuiven van het vetsetpoint gaat veel beter met de juiste vorm van training.

Het gaat dus niet alleen om calorieën te verbranden, het gaat ook om de trainingsprikkel!

Welke trainingsprikkel je het beste toe kunt passen, leer je tijdens de Sport- en Sapkuur.

Sport- en sapkuur kan een spectaculair effect geven bij mensen die van alles al hebben geprobeerd. Gemiddeld vallen mensen 2-4kg af.

Na de ontgiftigingsfase

Na de ontgiftigingsfase, kan het lichaam zijn vetsetpoint veranderen. Is je gewichtsverlies groter dan 5 kg, dan kom je in een ‘vrije val’ het gewichtsverlies gaat door.

Het is verstandig om na een gewichtsverlies van 5-10 kg te werken aan een voeding- en leefstijl die in de rest van het leven volgehouden kan worden. Dit gewicht moet minimaal 6 maanden vastgehouden worden om het lagere setpoint ook daadwerkelijk vast te houden.

De Sport-en sapkuur kan het lichaam niet alleen fysiek ondersteunen, ook geestelijk kan het verlichting geven. Dit kan nog ondersteund worden met massage, sauna, meditatie, mindfulness, yoga etc.

Ontgifting en ontzuring

Je wilt graag een kuur volgen om tot bovenstaande positieve resultaten te komen. Je zult jezelf dan allereerst de volgende vragen moeten stellen:

 1. Ben je gemotiveerd om met de sport-en sapkuur te starten om af te vallen, je leefstijl te veranderen om vitaler te worden?
  Sportvasten vergt energie en motivatie. Zonder deze twee factoren is het behalen van succes veel moeilijker. Een idee is om het om samen met vrienden te doen.
 2. Ben je gemotiveerd om tijdens de sport-en sapkuur met name de laatste afbouwdag, de kuurdagen en de eerste opbouwdag, wat minder hard te werken, eventueel dagen vrij te nemen bijv. een lang weekend
  Tijdens de sport-en sapkuur is het verstandig wat rustiger aan te doen. De kuur kost veel energie en kan je momenten geven van grote vermoeidheid. Kun je geen dagen plannen met rust en minder drukte dan kun je de kuur beter op een later tijdstip doen, wanneer u wel voldoende tijd kunt vrijmaken.
 3. Gebruik je geneesmiddelen, anticonceptie, of slaapmedicatie?
  Neem eerst contact op met je arts of Nicole Vester voor verdere informatie
 4. Ben je onder behandeling van een arts voor een ziekte
  Neem contact op met je arts of je de sport-en sapkuur mag volgen. Overleg met Nicole Vester voor de alternatieven
 5. Heb je in het verleden te kampen gehad met een eetstoornis?
  Neem eerst contact op met je arts of je mag vasten. Neem contact op met Nicole Vester

Suppletie is essentieel om klachten te voorkomen en te verminderen.

Begin met een goede multivitamine een maand van te voren, vervolgens tijdens de kuur de supplementen zoals geadviseerd

De volgorde van het programma

Afbouw: 3 dagen

Belangrijk is een goede afbouw, dan ga je bepaalde voeding al uit je eetpatroon weglaten. Je lichaam kan zo wennen aan minder voedsel. Je maag gaat zich al wat verkleinen.

Sport-en Sapkuur: 3 dagen

Vervolgens 3 dagen Sporten en Sappen drinken. Je neemt dus helemaal geen vaste voeding. Je spijsvertering komt hierdoor tot rust. De peristaltiek vermindert sterk, waardoor hongergevoelens minder worden.

Opbouw: 3 dagen

Doe je dit niet rustig aan, dan kun je klachten krijgen zoals buikpijn
Geleidelijk aan neem je weer vaste voeding

Werken of niet werken?

Kan allebei, werken kan afleiding geven. Echter het psychisch effect bij werken is wel minder. Als je blijft doorwerken start dan met de sport- en sapkuur met dag 1 op vrijdag, dan is het weekend dag 2 en dag 3, kun je meer rusten.

Hoe is de begeleiding en wat kost deze Sport- en Sapkuur?

Je wordt begeleid via de mail of whatsapp. Alle vragen kun je stellen. Zo weet je dat je altijd kunt terugvallen op mij als je moeilijke momenten of vragen hebt.

Verder kun je dit programma moeiteloos op afstand uitvoeren. Het is wel leuk als je het met iemand samen kunt doen, zo kun je elkaar ook stimuleren. Echter, ik heb ook mensen begeleid die het alleen succesvol hebben volbracht.

Het hele pakket van 9 dagen kost € 149,–
Hiervoor ontvang je:

 • De supplementen (per post)
 • Het programma online: dit bestaat uit alle sportoefeningen die uitgevoerd kunnen worden en voor iedere dag recepten. De maaltijden en de sapjes kun je geheel aanpassen aan wat je lekker vindt. Dus geen shakes, maar echte voeding.
 • Na de Sport- en Sapkuur van 9 dagen ontvang je het boekje : van Kuur naar Leefstijl

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op om je nieuwe leefstijl te starten met een Sport- en Sapkuur.

Back To Top