Ontgiften en Sapvasten
In onze tijd vergeten we vaak de verwantschap met de natuur waaruit we zijn voortgekomen en hoe we ons kunnen handhaven in het evenwicht als mens en de overige organismen. Dieren en planten beschermen zichzelf om niet opgegeten te worden door specifieke verdedigingsmechanismen. Soms is deze verdediging duidelijk te zien in de vorm van bijv. stekels, hoorns, angels.
De meeste organismen vormen echter gifstoffen die schadelijk zijn voor andere organismen. Sommige planten zijn giftig en voor de mens niet eetbaar. Ons lichaam heeft een ontgiftingssysteem en als dit goed overweg kan met de aanwezige gifstoffen uit een voedingsmiddel, kan dit voedingsmiddel voedsel voor ons zijn.
In de voedingsleer wordt heel erg gelet op de juiste inname van gezonde essentiële stoffen zoals vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, eiwitten, vetten, koolhydraten. Maar de toxische belasting is ook heel belangrijk.
Naast de natuurlijke toxische belasting, zoals hierboven beschreven, is er ook de onnatuurlijke toxische belasting, die weinig aandacht krijgt. De mens heeft deze toxische belasting veroorzaakt om andere doelen te kunnen verwezenlijken. Bijvoorbeeld voor het sneller groeien van gewassen zonder beschadiging van insecten worden chemische middelen gebruikt, zoals insecticiden en pesticiden. Maar ook andere onnatuurlijke gifstoffen belasten ons milieu:
Belangrijke toxines:
- Geneesmiddelen
- Zware metalen: kwik, lood, cadmium, arseen
- Insecticiden, pesticiden
- Hulpstoffen (sommige E-nummers)
- Vluchtige stoffen
- Plastics
- Luchtvervuiling
- Electrosmog
- Cosmetica
- Roken en alcohol
Je lichaam kan veel stoffen ontgiften via de ontgiftingsorganen zoals de lever, de nieren, de longen, de darm en de huid. Bij een overdaad aan gifstoffen kun je klachten krijgen. Tegenwoordig zie je meer mensen met verschijnselen zoals allergieën, voedselintoleranties, astma, onvruchtbaarheid, maar ook overgewicht. Dit zou kunnen wijzen op een overbelasting van je ontgiftingsorganen.
In principe geldt dat als het lichaam de stof niet goed kan verwerken het toxisch kan zijn. Iedere stof heeft een bepaalde toxiciteit.
Hoe uit een overbelasting van gifstoffen zich?
Klachten ten gevolge van toxiciteit kunnen zich voordoen als:
- Depressie
- Neurologische problemen
- Gewrichtsproblemen
- Spierpijnen
- Schildklierproblemen
- Maag-darm-klachten
- Gedragsproblemen
- Leerstoornissen
- Angststoornissen
- Chronisch Vermoeidheidssyndroom
- Vruchtbaarheidsproblemen
In de orthomoleculaire therapie kan het ontgiften van het lichaam worden aangepakt. Dit moet op een delicate en structurele wijze gebeuren, omdat de gifstoffen op een veilige manier uit het lichaam gedraineerd moeten worden. Hiervoor is kennis nodig van de ontgiftingsroutes van het lichaam en het weerbaarder maken van het lichaam tegen relevante gifstoffen.
Door middel van laboratorium onderzoek is het vaststellen van een toxiciteit mogelijk.
Wat kun je zelf doen om gifstoffen kwijt te raken?
Je lichaam probeert gifstoffen te verwijderen door ze te vangen en ze via de uitscheidingsorganen te verwijderen. Om je lichaam daarbij te helpen kun je bijvoorbeeld voldoende water drinken, sporten, bepaalde ondersteunende supplementen gebruiken. Maar ook naar de sauna gaan of massages kunnen de stoffen doen verdwijnen die belastend zijn voor je lichaam.
Wat kun je nog meer doen?
Sapvasten
Het sapvasten is een natuurlijke methode om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen door de ontgiftigingsorganen (lever, nieren, longen, darmen, huid) te ondersteunen. Ontbreekt deze ondersteuning, dan kun je nare bijwerkingen krijgen en gifstoffen worden weer opgenomen via de darmen, waardoor je uiteindelijk weinig effect hebt.
Welke effecten geven sapvasten?
- Ontgiften. De cel gaat zelf zijn afval opruimen.
- Je cellen gaan efficiënter vetverbranden, je krijgt minder last van hongergevoelens en je krijgt minder behoefte aan suiker
- Anti-aging: Je activeert bepaalde genen die zorgen voor een levensverlengend effect.
- Het lichaam zorgt zelf voor meer anti-oxidanten.
Sapvasten ga je doen om je spijsverteringskanaal rust te geven, zodat je lichaam de kans krijgt zich van overbodige stoffen te ontdoen. Het is ook een uitstekende methode om een doorbraak te krijgen in bijvoorbeeld een lange periode van onverklaarbare vermoeidheid, als het afvallen maar niet wil lukken of als allerlei andere therapieën maar niet aanslaan. Belangrijk is om te sapvasten op een gezonde manier. Het is leuk en stimulerend om dit met een groepje te gaan doen.
Er zijn pakketten ontwikkeld waarmee je zelf thuis kunt sapvasten of mildvasten. De pakketten bestaan uit supplementen, die je lichaam ondersteunen bij het ontgiften en je beschermen tegen spierfbraak tijdens de kuur. Daarnaast zitten er pH-indicator strips in om de pH van je speeksel te meten.
Het uitgebreide informatieboekje is de handleiding voor de sapvastenkuur en hierin staat ook omschreven hoe de verse fruit-en groentesappen gemaakt kunnen worden.Begeleiding vooraf en tijdens het sapvasten is belangrijk. Gifstoffen komen vrij en kunnen schade aanrichten. Dit is per individu afhankelijk van zijn of haar gesteldheid. Daarom dient bij het starten van een sapvastenkuur een consult vooraf te gaan. Verschillende vormen:
- Er is een volledige kuur van 9 tot 12 dagen in totaal, waarbij 3 dagen afbouw en 3 dagen opbouw zijn inbegrepen. Deze kuur is geschikt voor gezonde mensen die geen medicijnen gebruiken.
- Een kuur die voor alle mensen geschikt is, is het mildvasten.