Borstkanker

Borstkanker

 

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon en wordt vooral gelinkt aan seksualiteit en voortplanting. Het heeft echter nog meer functies in het lichaam. Een tekort aan oestrogeen kan uiteenlopende klachten veroorzaken, maar meestal is er sprake van een teveel aan actief oestrogeen, of een verstoorde verhouding tussen bepaalde vormen van oestrogeen, of tussen oestrogeen en andere hormonen. 

Een verstoorde hormoonbalans ligt aan de basis van hormonale aandoeningen en hormoongevoelige kankers.

De hormonale balans wordt vooral verstoord door stoornissen in de stofwisseling en door leefstijlfactoren zoals overgewicht, insulineresistentie, diabetes, een verstoorde darmflora, een gebrek aan voedingsstoffen, hormonale anticonceptie, hormoonsubstitutie, een verstoord dag-nachtritme en een gebrek aan beweging. 

Een verstoorde hormoonbalans kan alleen hersteld worden door de juiste voeding en leefstijl

Borstkanker is een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Een van de belangrijkste oorzaken van borstkanker is te veel actief oestrogeen, maar oestrogeen is niet de enige factor in het ontstaan en de groei van borstkanker. Borstkanker is het gevolg van een combinatie van verschillende metabole en biochemische stoornissen die er samen voor zorgen
– dat DNA beschadigd en niet goed hersteld wordt,
– dat beschadigde of gemuteerde cellen niet meer in staat zijn om zichzelf te vernietigen,
– dat de groei van cellen gestimuleerd wordt,
– dat kankergenen overactief worden en de activiteit van antikankergenen daalt en
– dat het eigen immuunsysteem niet goed meer in staat is om beschadigd weefsel te herstellen en kankercellen te vernietigen.

Stoffen die in ons milieu voorkomen brengen de hormoonbalans in gevaar. Denk hierbij aan weekmakers van plastic, pesticiden etc. Deze stoffen moeten ontgift worden, verwijderd uit ons lichaam. Daarvoor gerbruikt  ons lichaam juist die stoffen die we ook nodig hebben om onze eigen oestrogenen goed om te zetten. Ook onze bijnieren gebruiken die stoffen (B-vitamines en zink) om bij stress adrenaline en cortiosol te maken. Er blijven dan niet voldoende stoffen over om het lichaam goed te reinigen en die schadelijke afvalstoffen worden opgeslagen in het lichaam in vetweefsel zoals de borst. 

De conventionele behandeling van borstkanker bestaat uit het verwijderen van de tumor, al dan niet gevolgd door chemotherapie of straling. Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker krijgen na hun behandeling vijf jaar hormonale therapie, vooral anti-oestrogeen therapie. Soms wordt hormoontherapie ook vóór een operatie of bestraling gegeven om de tumor te verkleinen, zodat hij gemakkelijker verwijderd kan worden. 

Het probleem met hormoontherapie is dat borstkankercellen in de meeste gevallen heel snel resistent worden tegen de behandeling. Dat geldt ook voor chemotherapie.

Onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds toont aan dat het risico op borstkanker significant te verlagen is door gezond te eten en te leven. 40% van de gevallen van borstkanker in westerse landen kan worden voorkomen door geen alcohol te drinken, een gezond gewicht te behouden en veel te bewegen.

Natuurlijke stoffen en voedingsstoffen kunnen de resistentie tegen borstkankermedicijnen voorkomen of verminderen en de werking van de hormonale en chemotherapie versterken

 

Bekijk eens het volgende filmpje van Gabriël Devriendt, een bioloog, werkzaam geweest in de Farmacie R&D oncologie, en daarna een eigen natuurlijke lijn begonnen is van suppletie.  Klik hier voor het filmpje 

Risicofactoren om borstkanker te krijgen

  • Slechte darmwerking
  • Slechte leverwerking
  • Alcohol drinken
  • Weinig bewegen 
  • Overgewicht 
  • Leeftijd, na het 30e levensjaar een grotere kans
  • Geen borstvoeding gegeven
  • Late menopauze > 55 jaar
  • Gebruik  van de anticonceptiepil
  • Gebruik van hormoonpreparaten

 

Om inzicht te krijgen wat je kunt doen bij elke fase van het ziek zijn van kanker, heeft Henk Fransen, arts in complementaire geneeswijzen, een online programma geschreven. Hierin legt hij duidelijk uit wat je kunt doen, ook naast de reguliere behandeling. Neem hier een kijkje op zijn website voor het programma EHBK: Eerste hulp bij Kanker.