Allergie

Allergie

 

Allergieën komen steeds meer voor en worden in relatie gebracht met factoren zoals luchtvervuiling, het steeds meer bewerken van voeding, nieuwe stoffen die ontwikkeld worden en ook erfelijkheid. Als een ouder allergisch is, dan heeft het kind een kans van 30% om ook allergisch te zijn en bij beide ouders maar liefst 70% kans.

Hygiëne speelt een rol. We houden onszelf steeds ‘schoner’, denk aan zuivering, sterilisatie, en gebruik van antibiotica in de voedingsindustrie en kinderen die minder vaak echt buiten spelen. Het immuunsysteem kan zich o.a. daardoor minder goed ontwikkelen en is er meer kans op astma en allergieën.

Wat is een allergie?

Een allergie is een ongewenste reactie van het immuunsysteem in het lichaam. Het immuunsysteem signaleert ‘verkeerde’ stoffen die binnenkomen en schakelt ze uit door een ontstekingsreactie. Bij een allergie reageert het immuunsysteem op stoffen waarop het eigenlijk niet moet reageren zoals bepaalde voedingsstoffen of stuifmeel.

Bij een ontstekingsreactie komt histamine vrij. Histamine is een weefselhormoon. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden zodat er meer witte bloedlichaampjes naar de ontstekingsplek kunnen komen om de vijand aan te vallen en op te ruimen. Door het verwijden van de bloedvaten zwelt het weefsel op. Bij hooikoortsklachten zwellen bijv. de neusslijmvliezen op.
Histamine veroorzaakt ook roodheid, zwelling en jeuk.  Medicijnen die tegen de symptomen gaan van histamine zijn anti-histaminica.

Een allergiereactie kan in het hele lichaam optreden. Ze variëren van niezen, loopneus, diarree tot een anafylactisch shock. Bij dit laatste verwijden zich veel bloedvaten en is er kans op overlijden omdat de bloeddruk wegvalt. Je kent het vast wel van mensen met een allergie tegen wespensteken of notenallergie. Zij dragen altijd een pen bij zich met adrenaline erin (epifrine). Andere voedingsstoffen die bekend staan om een allergische reactie te veroorzaken zijn pinda’s, schaaldieren, vis, melk, eieren, tarwe en sojabonen. 

Allergenen zijn stoffen die in de natuur voorkomen, het zijn eiwitten. Komen ze via neus, mond en/of huid het lichaam binnen, dan kunnen ze een allergische reactie veroorzaken. Bekende stoffen die allergie kunnen veroorzaken zijn: gras-en boompollen (hooikoorts) huisstofmijt, huisdieren, voedsel. Meestal weet degene die een allergie heeft, precies waarvoor hij of zij allergisch is. 

Daarnaast kun je intolerant zijn voor een bepaalde stof. Hierbij speelt het afweersysteem geen rol. Bij een voedingsintolerantie is er sprake van een reactie in het spijsverteringskanaal die leidt tot maag-en darmklachten. Bijv. lactose intolerantie, deze mensen hebben het enzym lactase niet om de lactose af te breken en krijgen daardoor diarree en buikpijn. Soms geven voedingsadditieven symptomen als bijv. netelroos en stoffen in kaas, wijn en chocolade kunnen migraine triggeren.