ADD en ADHD

ADD en ADHD

Bij steeds meer kinderen wordt de diagnose ‘ADHD’ gesteld. Ouders en ook artsen maken zich zorgen of de diagnose wel juist is gesteld. Een hoog activiteitsniveau kan volkomen normaal zijn en kan soms alleen maar een versterking zijn van een normaal temperament op de kinderleeftijd. Van de andere kant kan het ook een stoornis zijn met diverse oorzaken.

Over het  algemeen zijn kinderen van 2-4 jaar zeer actief en luidruchtig. Dat is normaal. Als ouders of anderen die toezicht houden op het kind een lage tolerantiegraad hebben, dan wordt het kind als ‘druk’ bestempeld. Terwijl dat misschien wel volledig normaal is.

Het verdient wel aandacht als het kind duidelijk actiever is dan leeftijdsgenootjes en als dit gepaard gaat met een korte aandachtsboog en impulsiviteit. Dan kan er wel sprake zijn van ADHD. Straffen of standjes geven werkt averechts, wel kan voorkomen worden dat het kind lang stil moet zitten of andere factoren kunnen worden ingezet die het kind helpen.

Overigens komt ADHD zeker niet alleen bij kinderen voor. Volwassenen kunnen ook ADHD hebben. Grote wetenschappers en zakenmensen staan bekend om karaktertrekken die op ADHD lijken. Het is geen ziekte. Mensen met ADHD hebben vaak veel energie en creatieve ideeën. Het is zeker belangrijk om de positieve kenmerken te zien en goede voedingsadviezen en supplementen dragen bij om het onrustige gedrag in goede banen te leiden. Ook een tolerante houding naar het gedrag van de kinderen zorgt dat het kind rustig kan blijven. Daarnaast zijn er nog andere therapiën die een dankbare aanvulling kunnen zijn, denk hierbij aan gedragstherapie, neurofeedback etc. 

Wat gebeurt er bij een ADHD’er in de hersenen?

Het heeft te maken met hormonen: dopamine, noradrenaline en serotonine. Het zijn de signaalstoffen die vnl. in de hersenen werkzaam zijn, daarom noemen we ze ook wel neurotransmitters. Deze neurotransmitters hebben invloed op ons gedrag.
Bij ADHD, maar ook bij ADD, PDD, (denk hierbij aan autisme, syndroom van Asperger en PDD-NOS) ODD en OCD, is de balans tussen deze neurotransmitters niet optimaal, waardoor de communicatie in de verschillende hersengebieden verstoord is. Dit kan stoornissen geven in schoolprestaties, geheugen, concentratie, onrust, slapen, stemming, gedragsstoornissen etc.

Wat zijn de oorzaken?

 

Naast de opvoeding die moet voldoen aan de basisbehoeften van een kind, zoals aanmoediging, acceptatie, begrip, bevestiging, bewondering, erkenning, geruststelling, goedkeuring, respect, vertrouwen, waardering en zorg, is op lichamelijk gebied vaak een tekort te zien van vitamines en mineralen. Vaak is er een B12 tekort, maar ook B1, B3, B5, B6 en foliumzuur en de noodzakelijke cofactoren zoals: vitamine C, ijzer, magnesium, zink, koper, mangaan, chroom, molybdeen, calcium.

Vaak worden ook voedingsintoleranties waargenomen en een niet optimaal werkende darm: dysbiose. Vooral bij ADHD, PDD en dyslexie. Men ziet ontstekingsactiviteit in de darmen. Dit kan komen door het eten van teveel voedsel wat bewerkt is, niet gevarieerd eten, te weinig groente, vezels en eiwitten als ook omega 3 visvetzuren. 

Het lichaam kan ook te veel belast zijn met stoffen die komen van zware metalen (amalgaamvullingen), luchtvervuiling, kleur-geur-en smaakstoffen, ftalaten, luchtvervuiling etc. Deze stoffen vragen veel energie van het lichaam om ze weer goed te verwijderen.

Wat kan orthomoleculaire therapie doen?

Eerst bekijken hoe het voedingspatroon is en daar in aanpassingen doen. Zijn er voedingsintoleranties? Dan deze in het begin gaan vermijden. Verder de darm optimaal herstellen zodat de balans terug komt. Ook ondersteuning van bepaalde klieren die misschien niet goed kunnen functioneren door de tekorten, zoals de schildklier en de bijnier. Deze worden aangestuurd door de hypothalamus en hypofyse, ook daar kan met gerichte suppletie ondersteuning aan worden geboden. 

Voor hulp hierbij kun je je tot mij richten via het contactformulier of bel je even 06-41539818